top of page

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

(Ε.Φ.Ε)

 

Ιστορική αναδρομή από το 1897-δεκαετία του 1980

Η ιστορική πορεία των Φαρμακευτικών οργανώσεων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους αρχίζει στις 10 Σεπτεμβρίου του 1874 στην αίθουσα του Παρνασσού και ιδρύεται η 'Φαρμακευτική Εταιρεία' από τριάντα ένα Φαρμακοποιούς απο Αθήνα και Πειραιά οι οποίοι και υπέγραψαν το καταστατικό της πρώτης συνεδρίασης. Ο τίτλος της Εταιρείας αντικαταστάθηκε σχετικά σύντομα με απόφαση που προέκυψε απο την συνεδρίασή της και η οποία ονομάσθηκε 'Φαρμακευτική εν Ελλάδι Εταιρεία'. Υπέγραψαν το καταστατικό οι :

Κ. Κατακουζηνός, Ε. Αραβαντινός

Ι. Εμμανουήλ, Ι. Κεχαγιάς

Κ. Ολύμπιος, Θ. Καζάζης

Στ. Βαλτής, Ι. Κωνσταντίνου

Θ. Τσακαλώτος, Γ. Τζεράχης

Εμ. Ξανθός, Χ. Σμυρνιωτόπουλος

Αλεξ.Γεννάδης, Γ. Παρασκευόπουλος

Β. Γεωργιάδης, Κ.Γ.Καρζής

Α Βουσάκης κ.α

Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας εξελέγη ο Καθηγητής της Φαρμακευτικής Χημείας Ξαβέριος Λάνδερερ και πρώτος Πρόεδρος ο Σταμάτιος Κρίνος.

Σκοπός της Εταιρείας ήταν η ανάπτυξη της Φαρμακευτικής επιστήμης και η υπεράσπιση των συμφερόντων του επαγγέλματος και η άμυνα εναντίον ..παρείσακτων στοιχείων καθώς και η κατάχρηση του δικαιώματος των Νομαρχών να εκδίδουν φαρμακεμπορικάς άδειας προς ζημία των συμφερόντων των Φαρμακοποιών... Το έμβλημα των Φαρμακοποιών ήταν το ' ισχύς εν τη ενώσει'.

Στην Εταιρεία αυτή εγίνοντο πλην των επιστημονικών και επαγγελματικές συζητήσεις.

Το περιοδικό το οποίο εξέδιδε η Εταιρεία είχε τον τίτλο ' Περιοδικόν της εν Αθήναις Φαρμακευτικής Εταιρείας' απο το 1884 και εξεδόθησαν 12 τεύχη.

Η 'Φαρμακευτική εν Ελλάδι Εταιρεία' στις 31 Ιουλίου 1894 εξελίχθη στην Πανελλήνιον Φαρμακευτική Εταιρεία μέχρι το 1928, οπότε και ιδρύθησαν δια του Νόμου 3601 της 10ης Ιουλίου 1928 (Εφ. Κυβ. 119) οι ανά την επικράτεια 65 Κρατικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι περιλαμβάνοντες περίπου 1500 μέλη.

Οι Σύλλογοι αυτοί απαρτίζουν δια αντιπροσώπων τους τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με έδρα την Αθήνα.

Οι σύλλογοι αυτοί έχουν ως σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων. Πρόεδρος της πρώτης τετραετίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξελέγη ο Νικήτας Δασκαλόπουλος.

Τον Απρίλιο του 1932 ιδρύθηκε η 'Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία' (Ε.Φ.Ε) απο τον Καθηγητή Εμμανουήλ Εμμανουήλ της οποίας ο σκοπός είναι καθαρά επιστημονικός, αποβλέπων στην προαγωγή της Φαρμακευτικής επιστήμης δια συνεδρίων, συζητήσεων, ανακοινώσεων και με το περιοδικό 'Αρχεία της Φαρμακευτκής', αποκλειομένης πάσης επαγγελματικής η ξένης προς τον σκοπό της Εταιρείας συζητήσεων ή ανακοινώσεων.

Πρόεδρος της Ε.Φ.Ε ο Καθηγητής Εμμανουήλ Εμμανουήλ

Αντιπρόεδρος ο Καθηγητής Θ. Σταθόπουλος

Γεν. Γραμματέας ο Υφηγητής Χρ. Αναλογίδης

Ταμίας ο Φαρμακοποιός και μετέπειτα Καθηγητής της Φαρμακογνωσίας Π. Κρητικός

Σύμβουλοι οι Φαρμακοποιοί, Μ.Μπακάκος, Δ. Κατσανάκης, και Σ. Αντωνάτος

Την εποπτεία του Περιοδικού 'Αρχεία της Φαρμακευτκής' είχαν οι Ε. Εμμανουήλ, Χ. Αναλογίδης και Κ.Α. Δαμβέργης.

Στη διάρκεια των ετών 1902-1910 εδημιουργήθησαν οι εξής βραχύβιοι επαγγελματικές οργανώσεις:

Εταιρεία Ελλήνων Φαρμακέων

Πανελληνια Φαρμακευτική Εταιρεία των Νομίμων Φαρμακοποιών

Η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε) μέχρι την δεκαετία του 1980 περίπου είχε αποκτήσει κύρος και αποδοχή τόσο της Ελληνικής πολιτείας όσο και των Ελλήνων Φαρμακοποιών. Η Ε.Φ.Ε συνέχισε τις επιστημονικές της δραστηριότητες οι οποίες με την πάροδο των ετών υποβαθμίσθησαν και λόγω της δημιουργίας εξειδικευμένων ως προς το επιστημονικό τους αντικείμενο Εταιρειών. Η ενεργοποίηση των δραστηριοτήτων της Ε.Φ.Ε, έγινε το 2008 (Πρόεδρος ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος) και συνεχίζεται με μεγάλη δραστηριότητα μέχρι σήμερα.

bottom of page