καρτα μελους

Κάρτα ΕΦΕ border2

No upcoming event!

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικές Ημερίδες για Φαρμακοποιούς σε 7 Πόλεις της Ελλάδος

15η Health Expo

No upcoming event!

 

 epimorfosi

 

 

farmakoepa

 

 

Η Φωνή της Επιστήμης και η Σιωπή της Φύσης

Ο τίτλος του βιβλίου «Η Φωνή της Επιστήμης και η Σιωπή της Φύσης» θέλει να καταδείξει τις σιωπηλές και αθόρυβες εξελίξεις και τα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται δυναμικά στη φύση, χωρίς εμείς να μπορούμε να τα αντιληφθούμε λόγω της κλιμάκωσης των διαστάσεων.

Η Φωνή της Επιστήμης και η Σιωπή της Φύσης.

Επίσης, θέλει να αναδείξει την επιστημονική έρευνα και τα διαχρονικά επιστημονικά εργαλεία και επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος, τα οποία χρησιμοποιούμε στον μακρόκοσμο και τα οποία αποτελούν τη φωνή της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια για την κατανόηση των σιωπηλών φυσικών διεργασιών και εξελίξεων.

Η «συνομιλία» αυτή του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο για την προσέγγιση της δημιουργίας και της εξέλιξης των κτισμάτων του κόσμου αποτελεί τη σοφία της φυσικής τάξης και νομοτέλειας.

«H Σιωπή της Φύσης» «κυοφορεί» τα δημιουργήματα που ο άνθρωπος μέσω της «Φωνής της Επιστήμης» προσπαθεί να μελετήσει.

Η φιλοσοφία και η θεολογία αποτελούν επίσης τα εργαστήρια και τα εργαλεία του ανθρώπου για τη συμμετοχή του στην κατανόηση των διαδικασιών της δημιουργίας και της εξέλιξης, ώστε να μην μείνει «άμοιρος» των δυναμικών εξελίξεων στην αέναη πορεία της «κτίσης» και της δημιουργίας, υπερβαίνοντας τις εγγενείς ατέλειες και αδυναμίες του.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος είναι πτυχιούχος του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).

Η ουσία

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε ένα νέο επιστήμονα ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει δύσκολες επιστημονικές έννοιες, να τις οργανώσει και να δομήσει επιστημονική γνώση αλλά και να τις συνδέσει και με την κοινωνική καθημερινότητα.

Ο φυσικός χώρος του νεαρού επιστήμονα είναι η βιβλιοθήκη, ενώ ο παππούς, ως ξωτικό, προβάλλει άλλοτε ως παρελθόν και άλλοτε ως μέλλον και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιβλιοθήκης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νεαρός επιστήμονας συζητώντας με τον παππού και οι δυσκολίες του επιστημονικού λόγου, αναδύονται ως εικόνες μέσα από ένα φανταστικό καθρέφτη.

Ο φανταστικός αυτός καθρέφτης αποτυπώνει συνεχώς θολές παραστάσεις και σηματοδοτεί κάθε φορά την ανεπάρκεια των εικόνων που εμφανίζονται μέσα από κάθε νέα γνώση.

Ο νεαρός επιστήμονας, ενώ συζητά δύσκολες επιστημονικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές έννοιες με τον παππού, εντούτοις διαπιστώνει ότι κάθε νέα εικόνα που προκύπτει ως αποτέλεσμα νέων γνώσεων είναι πάντα μικρότερη ή και ασήμαντη μπροστά στην αμέσως επόμενη, δηλαδή, σε αυτή που αναδύεται και εμφανίζεται στον φανταστικό καθρέφτη ως αποτέλεσμα της συζήτησης με τον παππού και της απόκτησης νέων γνώσεων.

Το αδιέξοδο -στην πραγματικότητα η εξέλιξη των γνώσεων του νεαρού επιστήμονα- με τον παππού και τον καθρέφτη, αποτυπώνει την αέναη πάλη στην προσέγγιση της αλήθειας, αλλά και την ανάγκη της συνεχούς ανθρώπινης προσπάθειας για ένα ταξίδι, μια Οδύσσεια, στον συμπαντικό κόσμο που μας περιβάλλει.

Η ευχή

Εύχομαι και προσβλέπω το βιβλίο αυτό να είναι το έναυσμα και η κινητήριος δύναμη κυρίως των νέων, αλλά και αυτών που δυσκολεύτηκαν στη ζωή, να συνεχίσουν την κοπιώδη προσπάθειά τους για την προσέγγιση των σιωπηλών φυσικών διεργασιών και για την κατανόησή τους ως «προβολές» του μικρόκοσμου, στον μακρόκοσμο που μας περιβάλλει.

Η παρουσίαση του Βιβλίου θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00

Rate this item
(2 votes)

ΦΙΛΟΙ ΕΦΕ - ΧΟΡΗΓΟΙ
efe sponsors2

 

Go to top